проект за взаимопомощ в духовното здраве

Благотворителна инициатива "св. Димитър"

Благотворителна инициатива "Св. Димитър"
   Скъпи приятели, 
Проект Духовно Здраве реши да подкрепи благотворителна инициатива, организирана от фейсбук група Православна младеж. Подкрепата е под формата на доброволен физически труд, като организираното събитие ще се състои на 18.10.2014г. в село Долни Лозен до гр. София. Наближава празника Димитровден и е време освен като събитие- повод да почерпи някой колега, или приятел, сами да подкрепим изграждането на една духовна обител, под патронажа на светеца Димитър Солунски чудотворец.
Представям информация, дадена от организаторите на инициативата:

   "Манастирът е действащ съвсем отскоро. Изграден върху останките на манастир от времето на Турското робство . Решението да се възстанови се случва по странен начин: освен руини от манастир е открита и една невероятно добре запазена икона на Св. Димитър. Главният водещ и движещ възстановяването му е отец Цанко, който служи в местното село както и неговото семейство. Отец Цанко е възрастен човек към 60-70, но показва завиден дух и физическа сила. Дъщеря му ми е казвала, че се е качвал по куполите за някакви ремонти на обновения централен храм в селото понеже не можел да търси работници за тази опасна работа и затова решил да го направи сам макар и да го възпират. Въобще той участва във възстановяването на манaстира и другите храмове в селото не само с привличане на ктитори, но и лично с доста труд. Сега манастира е в доста добро състояние,но за съжаление все още няма монаси и единствения пребиваващ е баба Славка. Говорил съм с нея затова как е решила да се отдаде изцяло на Бога по този начин, тя ми говореше много и лични нещa, но запомних,че е решила още в училище какво иска в живота. На пръв поглед е леко сприхава трудеща се жена, но си заслужава уважението. При влизането в храма,който е неголям може да се види книга със списък от хората, които са дали средства за възстановяването му "дори и тези дали и един лев или стотинка". Според мен това е един от малкото манастири построени със средства събрани от толкова много небогати хора. В смисъл, че не са дошли няколко богати дарителя, а останалата част да е взета от малкото добавки. Не, тук по-голямата част от средствата са събрани от множеството хора в селото, т.е. това е един много добър пример за съборност."

   За желаещите да се присъединят, моля попълнете въпросите, които ще имате и информация за себе си във формата за контакт на Проект Духовно Здраве, в свободен текст, оставете координати и ще изпратим отговорите. 
Бъдете здрави, духовно здрави!

Автор: Sandi Petrov
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg